Akadálymentesítési beállítások



Receptek

Receptúra: 10 főre netto

SZENDVICSFELTÉTEK:

Szardíniakrém

20 dkg szardínia
10 dkg vajkrém
fél citrom
Az összetevőket turmix géppel pépesítjük.

Kolbászkrém/sonkakrém

20 dkg házikolbász/sonka
10 dkg vajkrém
Az összetevőket turmix géppel pépesítjük.

Padlizsánkrém

50 dkg padlizsán
10 dkg vajkrém
só, bors, fokhagyma
fél fej lilahagyma
A padlizsánt héjában sütjük, ha megsült, utána húzzuk le a héját.
Az összetevőket turmix géppel pépesítjük.

Házi májkrém

15 dkg csirkemáj
10 dkg vöröshagyma
fél dl olaj
só, bors
2 dkg majoranna
besamel
Olajon megpároljuk a hagymát, ebbe rakjuk bele a megtisztított csirkemájat, megsütjük.
Az összetevőket turmix géppel pépesítjük.

Pörköltkrém

10 dkg sertéscomb
10 dkg vöröshagyma
fél dl olaj
só, bors
2 dkg fokhagyma
2 dkg pirospaprika
besamel
Az összetevőket turmix géppel pépesítjük.

Steakpástétom

10 dkg sertéshús
10 dkg vöröshagyma
fél dl olaj
1 g só
1 g őröltbors
2 dkg fokhagyma
Az összetevőket turmix géppel pépesítjük.

Majorannás húskrém

10 dkg csirkemell
5 dkg vöröshagyma
10 dkg paprika, paradicsom
só, bors
2 dkg majoranna
fél dl olaj
besamel
5 dkg rama margarin
5 dkg liszt
2 dl tej
Az összetevőket turmix géppel pépesítjük.

LEVESEK, LEVESBETÉTEK:

Tárkonyos húsgombócleves

1 dl olaj
50 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg reszelt fehérrépa
20 dkg reszelt zeller
15 dkg vöröshagyma
só, bors
3 g tárkony
5 dkg mustár
1 citrom
2 dl főzőtejszín
1 cs petrezselyemzöld
húsgombóc
20 dkg darálthús
1 db zsemle
1 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 cs petrezselyemzöld
2 dkg mustár
só, bors
Beáztatjuk a zsemlét, összekeverjük a hozzávalókat, apró gombócokat formálunk belőlük. A hagymát megpároljuk olajon, hozzáadjuk a zöldségeket, tovább pároljuk, majd felengedjük vízzel. Fűszerezzük, belefőzzük a húsgombócokat. A legvégén tejszínt adunk hozzá.

Májgombóc

20 dkg csirkemáj
1 db zsemle
1 db tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 cs petrezselyemzöld
4 g majoranna
só, bors
5 dkg vöröshagyma

FELTÉTEK:

Besameles sajtfelfújt

25 dkg búzaliszt
25 dkg rama kocka
1 l tej
3 tojás
3 g szerecsendió
2 g borsikafű
10 dkg sajtkrém
40 dkg trappista sajt vagy füstölt sajt, óvári sajt
Besamel mártást készítünk a rama-val, liszttel, tejjel, amit ízesítünk szerecsendióval. Ha kihűlt belekeverjük a 3 tojássárgáját, 10 dkg sajtkrémet, 40 dkg trappista sajtot reszelve és a 3 tojás keményre vert habját. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, 1 órát sütjük 180°C-on

Halpogácsa

50 dkg darált busa
3 db zsemle
1 db tojás
2 g bors
15 dkg zsemlemorzsa
1 dl olaj
10 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
10 g só
Tejbe áztatjuk a zsemlét. Összekeverjük a hozzávalókat. Kiolajozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe rudat formálva megsütjük. 170°C-on 1,5 óra.

Bolognai ragu

50 dkg darált sertéshús
15 dkg vöröshagyma
1,5 dl olaj
20 dkg paradicsompüré
bazsalikom ízlés szerint
oregano ízlés szerint
20 dkg reszelt sárgarépa
10 g só
2 g bors
2 dkg fűszerpaprika
Olajon hagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük egy kevés vízzel, darált húst teszünk hozzá és ízesítjük. Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát.

Zöldséges halfilé

50 dkg filézett ponty
20 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg reszelt fehérrépa
20 dkg zöldborsó
só, bors, majoranna, kakukkfű
1,5 dl olaj
1 cs házi petrezselyemzöld
15 dkg vöröshagyma
A vöröshagymát megfonnyasszuk olajon, hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, ízesítjük sóval, borssal, majorannával, kakukkfűvel, petrezselyemzölddel. A végén hozzáadjuk az apró, kockára vágott pontyot.

Tojásfasírt

10 db főtt tojás
4 db zsemle
fél l tej
1 tojás
só, bors
2 cs petrezselyemzöld
A zsemlét beáztatjuk. Hozzáadjuk az összekevert összetevőkhöz a nyers tojást és fűszerezzük. Őzgerinc formába sütjük (kivajazott, morzsázott) 140°C-on 60 percig.

Csirkemáj ropogós

50 dkg csirkemáj
5 db zsemle
1,5 dl olaj
2 tojás
20+15 dkg zsemlemorzsa
20 dkg vöröshagyma
2 cs petrezselyemzöld
2 dkg friss fokhagyma
só, bors, majoranna
Pirítjuk hagymával a csirkemájat, ha kész, ledaráljuk. Összekeverjük az összetevőket és kiolajozott, morzsázott tepsibe terítjük és 160°C-on 1 órát sütjük.

SÜLT TÉSZTA:

Rizsfelfújt

1 l tej
20 dkg rizs
5 dkg rama margarin kocka
6 db tojás
1 citrom leve, narancs
7 kanál cukor
1 vaníliás cukor
sárgabarack lekvár 10g/fő
Tejberizst főzünk, kihűl, adunk hozzá cukrot, citrom, narancs héját lereszelve, levét, 6 tojássárgáját, ehhez 6 tojás felvert habját. Tepsit kimargarinozzuk, liszttel megszórjuk, a kész masszát sütjük 180 °C-on 20 percig, majd 140°-on még 1,1 órát

Aranygaluska

6 tojás sárgája
8 dl tej
12 dkg cukor
4 evőkanál étolaj
10 dkg élesztő
1 kg liszt
15 dkg darált dió
citromhéj
sodó
1,5 vaníliapuding
1,1 l tej
tojáshab (gőzfűrdő!!!)
Előmelegítjük a lisztet. Felfuttatott élesztővel összekeverjük a hozzávalókat. Hagyjuk kelni 1,5 órát. Deszkán kisodorjuk, pogácsa szaggatóval félhold alakú pogácsákat szaggatunk. Kivajazott, lisztezett tepsibe az egyenként olvasztott vajba mártott tésztát belehelyezzük és egy réteg lerakása után cukrozott dióval megszórjuk. következő réteg újból tészta. Ezt tovább kelesztjük és sütjük 170°C-on 1,5 órát.
Sodó: A pudingot kikeverjük cukorral és egy kevés tejjel. Ezt forró tejbe beleöntjük, beletesszük a felvert tojáshabot, amit vízfürdőn főzzük tovább.

FŐÉTELEK:

Rakott tök kuszkusszal

1,2 kg tök
5 dkg darált csirkemell
15 dkg tejföl
50 dkg kuszkusz
20 dkg paprika
20 dkg paradicsom
20 dkg vöröshagyma
2 dl étolaj
5 dkg édes fűszerpaprika
10 g só
2 cs kapor
10 g fokhagyma
A tököt összekeverjük a kaporral, megfelezzük, kimorzsázott, olajozott tepsibe rakjuk. A vöröshagymát megfonnyasszuk, belehelyezzük a paradicsomot és paprikát (kockázott) rátesszük a pirospaprikát, és a csirkemellet, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával. A kuszkuszt 1,5 –szörös forró vízzel felöntjük, lefedve állni hagyjuk fél órát. Az elkészült húst összekeverjük a kuszkusszal, ráterítjük a tökre. A tök másik felével befedjük. Pirospaprikával kikevert tejföllel leöntjük. 180°C-on 1,5-2 órát sütjük.

Sajtos csirkemell masnitésztával

50 dkg száraztészta (durum)
50 dkg csirkemell
20 dkg paprika
20 dkg paradicsom
10 dkg vöröshagyma
3 dl tejföl
10 dkg sajtkrém
1,5 dl petrezselyemzöld
2 g szerecsendió
10 g só
20 dkg trappista sajt
A hagymát olajon megfonnyasszuk, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot. Hozzáadjuk a csirkemellet és puhára pároljuk. Ízesítjük sóval, szerecsendióval, petrezselyemzölddel. Ha megfőtt, adunk hozzá tejfölt, krémsajtot és trappista sajtot (reszelt).

Sajtos karfiolfelfújt

50 dkg karfiol
30 dkg krémsajt
10 dkg zsemlemorzsa
25 dkg rama kocka
1,5 olaj
3 tojás
szerecsendió
15 dkg liszt
fél l tej
15 dkg rama
50 dkg csirkemell
Besamel mártást készítünk, félretesszük. A karfiolt megfőzzük. Hűlni hagyjuk. A kihűlt besamelhez hozzáadunk 3 tojássárgáját, krémsajtot, ezt félretesszük. Lepárolunk 50 dkg csirkemellet. Kivajazott, morzsázott tepsibe rakunk 1 réteg karfiolt, rá a párolt csirkemellet, rá karfiolt. A besamelhez hozzáadjuk a 3 tojás keményre vert habját, ezt ráöntjük a karfiolra. Sütjük 160°C-on 1,5 órát.

ÉDESSÉG:

Túrógombóc

1 kg túró
2 tojás
8 evőkanál búzadara
30 dkg zsemlemorzsa
vaníliás tejföl
Az összetevőket összekeverjük, 1,5 órát állni hagyjuk, gombócokat formálunk és bő sós vízbe kifőzzük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk, vaníliás tejföllel megcsepegtetve tálaljuk

NASSOLNI VALÓ:

Sajtropi

30 dkg trappista sajt reszelt
30 dkg füstölt sajt reszelt
20-30 dkg darált zabpehely
1-2 tojás
Ezt összekeverni, kinyújtani, pálcikákat vágni, sütőpapírra helyezni, 1805C-on rövid ideig sütni (kb 5 perc) amíg pirulni nem kezd.